Снимка: МОСВ

Спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София са обсъдили екоминистърът Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, които проведоха работна среща.

Те са разговаряли с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. 

Двамата са се обединили, че са нужни общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София.

Сандов отбеляза, че ръководството на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините.

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, а другата по програмата „Лайф“. По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400. Тези резултати отчете кметът на София, като подчерта, че и в момента гражданите могат да подават заявления за включване, съобщиха от МОСВ.

Министър Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. От Столична община изразиха готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 т. нар. кални точки в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

Сандов сподели, че се обследват възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Инициативата е свързана с изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

По думите му разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ, която ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци. В тази връзка министърът отправи препоръка към СО да предприеме в съкратени срокове възможните мерки, особено в посока разширяване и подобряване на възможностите за разделно събиране на отпадъците и разработването на нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите.

"Столична община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране", заяви в отговор кметът Фандъкова.

Обсъдени бяха и предизвикателствата по отношение на проекта на Столична община за управление на отпадъците, предвид последните решения на съда по процедурни въпроси за финализиране на този проект.

Министър Сандов информира кмета, че от страна на ОПОС е приключена оценката на проектното предложение,  внесено през август 2021 г. за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите „Бенковски“, „Драгалевци“, „Кръстова вада - Изток“, „Обеля“, „Симеоново“ и „Суходол“, както и агломерации Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец.

Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ- Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП „Околна среда 2014-2020“ със срок за изпълнение декември 2023 г.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 месеца

Всички мерки на тея ще са показани. Пак ще се правят на актояни, ще източат найкои и друг европески фонд и до там...

28

Велина

преди 5 месеца

Сандов е лаладжия и на финала няма да свърши нищо съществено, докато е на министерския пост.

27

Марта

преди 5 месеца

Две гъдулки се правят на разбиращи...Тъжно...