Снимка: БГНЕС
fallback
"Мярката за ограничаване на скоростта в някои части на София е добра, но не въведена по този начин." Това каза пред Нова тв Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 
 
Според него е нелогично ограничението да важи за големите столични булеварди. 
 
"Зоната не бива да бъде в идеални градски център, където трафикът е натоварен, съответно и скоростта е по-малка. По-важното е такова ограничение да има в жилищните райони. Необходим е по-широк анализ на местата с концентрация на ПТП с пешеходци, а това са именно жилищните квартали на града. Трябваше да има и по-голямо обсъждане с експертен състав, ние имахме някои предложения, които можехме да реализираме", обясни той.
 
"Въвежда се по четири лентови булеварди, като вечер, когато няма трафик, водачите ще трябва да карат с 30 километра в част. Това е нелогично и неекосъобразно. Ако се цели друг ефект с тази мярка, не такава за пътната безопасност, можеше да се случи с други подходи", смята експертът.
 
"Въвеждайки тази мярка за центъра на София няма да има желания ефект с ограничаване на ПТП", каза още той.
 
Статистиката у нас отчита и увеличение на ПТП за изминалата година. Данните до 31 декември показват 556 загинали, което е с 96 повече от регистрираните през 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Жена-състезател

преди 2 години

30 км на отсечка без пешеходни пътеки или светофари в София в лявата лента и ще стигам до офиса за около час с всички заспали и страхливи флегматици, за които шофирането не е удоволствие, а зор и ежедневно предизвикателство в стил "автомобилът - моят враг". Ми, не, мерси. Който го е страх да кара, да ходи с градския транспорт. Ако пътят позволява и няма задръстване, защо да се движа като трактор, ако не застрашавам никой от участниците в движението....

23

глас от тъдява

преди 2 години

от това лято решиха че областния център (250 хииляден град ) ще е "Град 30км/ч" с изключение на булеварди там е 40. Много ми е кеф да ида с колата и по някоя натоварена улица да подкарам с 20 , последния път бяхме с един познат , заехме двете ленти на един булевард и с 30-35км -

22

хахаха

преди 2 години

най добре да минем на ролкови кънки -горивото е екологично -пържоли с гарнитура и не отделят вредни газове а само малко миризливи. няма нужда от катализатори и пр.

fallback