Снимка: БГНЕС

Има ръст на осиновяванията на бездомни кучета в София в последните години, отчитат от "Екоравновесие".

През 2021 г. нов дом са намерили 1437 кучета, за сравнение - през 2020 г. са осиновени 1321, през 2019 г. - 945, а за 2018 г. - 600.

Увеличеният брой осиновявания се дължи на целенасочената работа в тази посока, както и на станалата вече традиционна кампания "Осиновявай, не купувай", смятат от "Екоравновесие" пред БТА. Те са съдействали за осиновяването на кучета и в чужбина.

Експертите смятат, че всеки трябва да е ангажиран за решаването на проблема с бездомните животни, а куче без определена порода също може да е верен и любящ приятел.

Въпреки че последното преброяване на бездомните кучета на територията на Столичната община показва, че популацията е намаляла значително, не са рядкост случаите на изоставени малки кучета в кашони по улиците на София, отбелязват от "Екоравновесие".

Те призовават собствениците на кучета да кастрират своите домашни любимци, а тези, които искат да си имат такъв, да не го купуват, а да осиновят куче от приют.

Предприятието стопанисва три общински приюта - в село Горни Богров, в кварталите "Сеславци" и "Слатина", както и ветеринарна клиника в кв. "Връбница".

Към януари тази година в обектите на "Екоравновесие" са настанени около 1700 кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase