Снимка: Pixabay

Софийският зоопарк няма да приема непотребните коледни дръвчета от изминалите празници, за да се хранят тревопасните животни.

За животните се използва само храна, която е със сертификат и отвън хранителни продукти не се приемат. Елхичките, дори да са красели домовете на хората, могат да бъдат източник на болести и да представляват ветеринарен и санитарен проблем.

"Това, че красят, не означава, че са чисти и че са подходящи за храна, защото те се украсяват с различни материали. Тези материали могат да останат по дръвчетата. Могат да причинят задавяне или по някакъв друг начин да увредят животните и затова не се дават такива. Това са екзотични животни - африкански антилопи, хипопотам, носорог. Просто ние не можем да си позволим да вземем нещо отвънка, без да го чистим, без да сме сигурни, че е безопасно", каза за БНР Ирина Сахатчиева, връзки с обществеността към Софийския зоопарк

Сахатчиева обясни още, че  по-топлото време се отразява добре на животните и не представлява риск за тях. Мечките не може да се каже, че спят зимен сън, но са по-сънливи, обясни още тя:

"Всяко животно обича слънце и освен това, спестява ни доста от отоплението, но все пак много топлото не е много хубаво и за хората не е добре. Всичките ни животни се чувстват добре, няма оплаквания засега. Мечките си стоят вътре. Не мога да кажа, че спят зимен сън, но са по-сънливи. Белите тигри са навънка. За тях това време е прекрасно. Даже и по-студено да е, още по-добре. Дори и носорогът и хипопотамът са навънка, пускани в слънчевото време и малкият хипопотам Емилио също. Така че това време е прекрасно. Няма да окаже някакво лошо въздействие, напротив - хубаво ще им бъде", допълни за предаването "Рано в неделя" Ирина Сахатчиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase