Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че има надежди въвеждането на идеята за зеления транспорт в България да се засили – като по-чисти автомобили, велосипеден и железопътен транспорт – все още няма конкретни мерки и целият процес е на много начално ниво. Инициативата за по-нисък ДДС за зелени стоки и услуги в ЕС би трябвало да даде нови възможности на стартиращи и по-големи компании в сферата, стига да не ограничи достъпа до средства. Това коментира Цветан Илиев, автомобилен инженер и изпълнителен директор на Vinghen, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В София откъслечно има велоалеи, които са на много ниско ниво – със стълбове по средата на алеите и резки завои, сякаш проектирани от хора, които последно са се качвали на колело като деца, и не гледат на това като форма на транспорт... София е опасна за каране на колела – не само заради инфраструктурата, но и заради неспазването на законите от всички – шофьори, велосипедисти и пешеходци.“, допълни гостът.

Все повече хора използват колела за транспорт в столицата и с една по-добра инфраструктура техният брой само ще се увеличи, смята Илиев.

Фирмата има специален интерес в тази област, в момента е в процес на сглобяване на първата серия от своите условно наречени електрически колела. Устройството – което все още търси правилното си определение между push scooter или push bike – е насочено не толкова към спортния сектор, а към ентусиасти, които биха искали да го използват и в градска среда за придвижване до работа например, разказва Илиев.

„Гголяма част от нужните части се произвеждат в България – рамката, батерията и някои от периферните компоненти. Имаме батерия, която се зарежда за пет часа и може да направи пробег от 30-40 км. в зависимост от терена и начина на каране.“, обясни гостът.

Освен разнообразието, употребата на подобни устройства ще намали и транспортните разходи за ходене до работа в градовете, смята Илиев.

Компанията ще предлага различни по мощност батерии и двигатели, а цената на първите бройки ще е около 1000 евро. След първите произведени бройки компанията възнамерява да търси последващо финансиране, за да разшири участието си на пазара.

Повече по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase