Снимка: БГНЕС
Протест под надслов "Не на COVID истерията!" се проведе пред Министерството на здравеопазването в столицата. Недоволните граждани се обявиха срещу зелените сертификати, противоепидемичните мерки и ваксинациите, предаде репортер на БГНЕС.
 
"Днес сме тук, за да кажем "Не на COVID истерията". Крайно време е да нормализираме живота, както в нашата страна, така и в други страни. Знаете какви протестни движения в момента вървят в цяла Европа. Време е и българският народ да се вдигне, защото българският народ реално е против това, което се случва в страната ни от година и половина. Това си личи по една много проста цифра – 25% се ваксинираха, а 75% не се ваксинираха. Това означава, че 75% от българския народ е против", каза Явор Гочев от Българския родителски централен комитет.
 
Според него всеки един български гражданин може да дойде на площада и да заяви своята позиция.
 
"Това е първо събитие от серия събития. Всеки четвъртък тук в 12:00 ч. ще има протест пред Министерството на здравеопазването. А всяка неделя от 14:00 ч. ще има протест, който тръгва от пилоните на НДК с шествие до президентството, Народното събрание и Орлов мост. Няма да спрем, докато управляващите не ни чуят. Ние ще покажем на хората, че има къде да дойдат. Те ще научат, че се случва нещо точно на тези дни и ще започнат да идват", прогнозира Гочев.
 
И заяви още, че исканията на протестиращите са за правото на всеки един от тях да има свободен избор.
 
"Свободният избор е нещо много важно. Който иска да се ваксинира, нека го направи, това е неговият избор. Който не иска да се ваксинира, това също е неговият избор. Всякакъв вид натиск, явен или подмолен, под формата на "Не можеш да отидеш на работа, ако не си ваксиниран", е незаконен, противоконституционен, противоречи на европейските регламенти и конвенции. Освен това е антихуманен. Противоестествено е да те карат да извършиш медицинска манипулация. Ние сме за правото на свободен избор. Който желае да извършва медицински манипулации, е свободен да го направи, а който не желае, също е свободен да не го направи", уточни протестиращият. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase