Снимка: БГНЕС
fallback

Преди дни лагерът за мигранти на границата между Беларус и Полша, който бе временен дом за хиляди хора, беше разчистен, а полет за репатриране с около 420 иракски мигранти кацна в Ербил.

Все пак няколко хиляди мигранти остават в Минск, като мнозина казват, че ще се опитат да преминат в Полша въпреки минусовите температури и многократните отблъсквания от страна на полските войски.

Али, иракски кюрд, пристига в Минск преди седмица. Той иска да бъде идентифициран само с първото си име, страхувайки се от репресии от властите в Беларус. "Онзи ден стигнахме до Полша, но полицията ни хвана. Ала с няколко приятели ще опитаме отново и ще се надяваме на най-доброто", признава той пред VICE World News. "С всеки изминал ден става все по-трудно, откакто пристигнах, но няма да се връщам в Ирак. Децата ми заслужават по-добро бъдеще."

Стотици мигранти, главно от региона на Кюрдистан в Ирак, се отправиха към район, който нарекоха "джунглата" близо до граничния пункт Брузги-Кузница миналия понеделник, след като мнозина с деца и членове на семействата се организираха в група в Telegram, наречена "наводнението" и се опитаха да преминават в Полша.

Докато хората се опитваха да пробият бодливата тел, полските сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да изтласкат хората обратно в Беларус във вторник.

"Не успяхме. Хората се умориха от студа и калта и сега чакаме да се върнем в Ирак, защото моята виза за Беларус вече е изтекла", казва Карим, иракски кюрд, който пътува до Минск през началото на октомври. "Не знам какво ще се случи след това, дали ще бъдем депортирани или принудени да напуснем страната", допълва той.

Потокът от мигранти в Беларус беше ограничен, след като авиокомпаниите ограничиха полетите от Близкия изток и спряха качването на хора от Ирак, Йемен и Сирия до Минск. Броят на блокираните на границата хора е намалял. Последната група хора бяха отведени от границата от беларуски войници в контролиран от правителството склад.

Въпреки това в Беларус все още има хиляди хора, които таят много малка надежда да стигнат до страна от ЕС.

Беларус, и по-специално нейният авторитарен лидер Александър Лукашенко, бяха обвинени, че улесняват пристигането на мигранти главно от Ирак и Сирия, за да дестабилизират Европейския съюз, в пряк отговор на санкциите на ЕС по време на миналогодишните остро оспорвани избори. В интервю за BBC News Лукашенко призна, че войските му може да са помогнали на хората да влязат в ЕС, но отрече да "кани" хора в Беларус.

Въпреки че изглежда, че ситуацията по границата е деескалирала, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че "ние оставаме бдителни и сме готови да помагаме допълнително на нашите съюзници" след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в петък.

Алън Осман, 18-годишен иракски кюрд, беше един от 420-те души, които кацнаха в Ербил в четвъртък вечерта. Той каза, че е похарчил над 3200 долара, за да пътува до Минск и се е опитал да пресече границата десетина пъти, преди да се регистрира за полет за репатриране, изпълняван от националния превозвач на Ирак. Все пак той каза, че не се е отказал от идеята да напусне страната.

"Тук няма бъдеще и няма надежда за по-добри дни, дори и да имате университетски дипломи", признава той в телефонно интервю. "Няма шанс да си намеря работа и бъдеще. Няма да се откажа, но трябва да намеря по-добър начин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Друг

преди 2 години

Кръсти ли си групата наводнение!!! Това говори само по себе си каква е мисията им!!! Европа и европейците сме прекалено изкривено толерантни. Началото на края на Европа такава каквато я познаваме!!!

109

Samo minavam

преди 2 години

И иракските и нашите патлад....и, имат една мечта, да се доберат, до социала в Германия. После започва едно лежане, рев ,че са гладни и неконтролирано развъждане.

108

ЕС

преди 2 години

До 112"Тези икономически емигранти трябва да са отблъснат с оръжие за да спрат да се бутат към ЕС" - вчера изу потурите и почна да се правиш на по-голям европеец от брюкселските политици. Програма Европа 2030 предвижда внос на 100 000 000 имигранта и ще я изпълни. Такива като тебе могат само вятър да правят и на масовките "Да живее" да викат.

fallback