Софийският градски съд осъди Столичната община заради липсата на предприети мерки срещу мръсния въздух. Една от точките в съдебното решение задължава СО да достигне нормите за чистотата на въздуха в срок от една година.
 
"До момента единствените реакции на Столичната община са, че мерки се вземат и пределно допустимите емисии ще престанат да се надвишават до 2026 година. Обръщам внимание - съдът казва една година, Фандъкова - 5 години", отбеляза адвокат Димо Господинов пред Bulgaria ON AIR
 
"Не мисля, че Столичната община има право да обжалва. Ако по този начин ръководството на Общината реши да си осигури политически комфорт, то трябва да е ясно, че ще последва вълна от протести. В София има консенсус, че здравето на гражданите е преди всички политически съображения. Софиянци няма да позволят подобно поведение на представляващите ги общинари", подчерта Господинов. 
 
"Година и половина от делото премина в изготвянето на експертизи, които да установят какво е било качеството на въздуха и действията на Столичната община. Имаше нежелание от страна на експерти да се заемат с тях, защото темата е с голям обществен и политически заряд", добави адвокатът. 
 
Сред препоръките на съда към Столичната община са въвеждането на зони с ниски емисии на ФПЧ, забрана за битово горене и ограничение на транспорта в дните, при които има наднормено замърсяване. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase