Снимка: БГНЕС

„Категорично няма опасност София да остане без парно“, увери председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Днес СОС ще проведе извънредно заседание заради шоковото посъпване на цените на природния газ, добави той.А по-рано от там поискаха компенсации от държавата.

„Риск за осигуряване на топлинна енергия за София за този сезон няма и няма и да има, независимо от изхода на преговорите. Формира се преговорен екип, предложени са конкретни мерки откъде могат да бъдат отпуснати компенсациите“, уточни той.

„Над 94% от себестойността на топлинната енергия, произвеждана от „Топлофикация“ се формира от цената на природния газ и въглеродните емисии“, напомни Георгиев пред БНР.

По думите му поскъпването на газа ще затрудни топлофикационното дружество.

Още по темата
Според шефа на Столичния общински съвет трябва да има равно третиране  и софийското дружество да не бъде дискриминирано спрямо останалите частни компании.

„Ние не искаме промяна в цената на топлинната енергия, на парното. За целта държавата трябва да подпомогне с компенсаторни механизми, както обещава да го направи за частния сектор“, заяви Георгиев.

Той смята, че след като за бизнеса се предлага компенсация от 50 лева за мегаватчас с оглед поскъпването на тока, то би било справедливо същата стъпка да бъде приложена към „Топлофикация“. Финансовото състояние на дружеството няма нищо общо със сегашната криза, подчерта Георги Георгиев.

„В каквото и състояние да беше „Топлофикация“ преди шоковото поскъпване на природния газ, ние днес на сесия отново щяхме да решаваме този проблем. Задлъжняването на дружеството е вследствие на регулаторни проблеми”, изтъкна той.

„Когато държавата определя цената, която ви одобрява за закупуване на горивото и после ви определя по-ниска от тази действително цена, пазарна, като ви я калкулира в цената на топлинната енергия – основния ви източник на приходи, дружеството при този финансов модел няма как да не трупа загуби“, заключи председателят на СОС.
 

Коментари Напиши коментар

33

правят ни на глупаци

преди 7 месеца

абе тези малумници ни мислят за ***, първо топлофикация няма проблеми с подаването на енергия и никой не говори че ще спира парното, че съдира кожите на хората с фалшиви сметки , пък не може да се издължат на булгаргаз , да види фандъкова дали някои директор пак не инсталирал джакузита и прочее да отклонява средства и тя също успокоява до декември няма да се повишат цените , ама то и няма такава опция най ранно през дек могат да искат повишение

32

До 27 Не ви искаме .

преди 7 месеца

Това е положението в София. На който не му хресва да си ходи в провинцията ! И без това градът вече пръщи по щевовете от навлеци !

31

Анонимен

преди 7 месеца

При тези цени, е по добре да остане без парно.