Снимка: БГНЕС

Средно по 644 лева излизат парното и топлата вода на двустайно жилище между 50 и 70 кв. м в София за миналия отоплителен сезон, предава "Монитор".

Още по темата

Това показват данните за изравнителните сметки на най-големия топлинен счетоводител в столицата – Техем. За сравнение предишната година разход за отопление и топла вода са същия размер имот е бил 630 лева. Причина за по-високата сметка е по-дългата зима през тази година, което доведе до увеличение на отоплителния сезон с 10 дни и той беше общо 183 дни. От справката на топлиниия счетоводител става ясно, че от тези 644 лева, разходът за топла вода за цялата година е 270,52 лева, а останалото е за парно през отоплителния сезон.

С 220 лева по-малко плащат живеещите в едностайни апартаменти до 50 квадрата. За тях общият разход е 424 лева, от които за топла вода е около 200 лева, а за парно е 224 лв. За обитателите на тристайни жилища с размери между 70 и 100 квадрата сметката набъбва на 824 лева, а за по-големите имоти с площ над 100 кв. м сметката надхвърля 1100 лева.

    Данни

От топлинния счетоводител обявиха още, че около 5000 клиенти не са осигурили достъп до имотите си и ще получат завишени годишни изравнителни сметки. На клиент, който не е отворил на отчетника се начислява максимална мощност на радиаторите. За неотчетени, липсващи и повредени водомери за топла вода се добавя служебен разход до 280 л./ден на човек или до 100 кубика на човек на година, припомнят от фирмата за дялово разпределение. Тези потребители, както и домакинствата, които смятат, че имат грешка в сметките могат да заявят допълнителен отчет до края на август, който се заплаща отделно. След тази дата няма да се правят корекции и отчети.

    Точност

49 на сто от клиентите на "Техем" ще трябва да доплащат за отопление и топла вода, става ясно от отчетите. Причината е, че през сезона начисляваните разходи са били по-ниски от реалното потребление. На останалите 51% или „Топллофикация“ има да връща надплатени суми, или сметките им са били точни -платили са колкото са потребили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase