Снимка: БГНЕС
Бум на ухапвания от кърлежи в София. След високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май и началото на юни, набезите на кърлежи продължават, предаде БГНЕС.
 
Само в рамките на 24 дни – от 1 юни до днес, в Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 313 броя кърлежи, съобщиха за БГНЕС от там.
 
От тях 53 кърлежи са били положителни (17%) за борелии, които причиняват Лаймска болест.
 
Макар обработките на зелените площи в София да започна още след десет дни на месец април, сигналите за ухапвания от кърлежи не спират. Най-често случаите са при деца. 

 

Ангажирани с третиране на тревни площи фирми коментираха, че обработките срещу кърлежи се извършват само при сухо време. Проблемът възниква от това, че яйцата не се влияят от препарати. Инкубационният им период е от 8 до 10 дни, което налага повторни обработки, а при наличие на дъждове и отново пръскане.
 
Столична община твърди, че препоръките се спазват, а градските паркове и площи се обработват според указанията – до 10 часа сутрин при подходящи метеорологични условия.
 
Освен Лаймска болест, кърлежите могат да причинят и няколко вида трески, съпроводени с висока температура и отпадналост. 

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

На снимката - сякаш от филма на ужасите..

13

Кърлеж

преди 1 година

БУУУУММММММ

12

До № 9

преди 1 година

До qwertyСофия много се промени, а това за което говориш си го правим ние гражданите на София.Ако не чупим и мърсим без да ни пука, ако не учим младите 1.да спазват правилата в обществения живот, 2. да не чупят пейки, спирки и каквото им дойде на ума, 3. да не нося ковчези, бесилки, бухалки и да хвърлят храна по обществени сгради, София ще стане по-добър град за живеене. А иначе, София е прекрасна, типичен европейски град1