Снимка: БГНЕС
Природен парк "Витоша" е в едно доста добро състояние, като се има предвид близостта до столицата София и огромното количество туристи, които го посещават годишно.
 
"Близо 3.5 млн. души го посещават ежегодно, което оказва влияние върху биоразнообразието и планината, но като цяло можем да се похвалим с добро състояние на видовото разнообразие в границите на парка". Това обясни пред БНР Анна Петракиева - директор на Природен парк “Витоша”.
 
Туристите, особено през почивните дни, оказват влияние върху живота на животните в планината, със замърсяването, което оставят след себе си, с автомобилите, които замърсяват въздуха. Когато се струпват туристи се оказва влияние и върху растителността, ако обаче има възпитание в туристите, може да се избегнат много от тези негативи.
 
Относно качването с автомобили в планината, Анна Петракиева коментира, че там няма много буферни паркинги, където да оставят автомобилите си и след това да използват организиран от Столичната община градски транспорт до туристическите центрове в планината.
 
"Автомобилите са крайно неприятно присъствие, особено през почивните дни, когато столичани и гостите на планината имат желание да се откъснат от градската среда и да се насладят на чистата природа, тиха и спокойна среда", посочва още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase