Снимка: БГНЕС
fallback

Поредно застрояване в София възмути столичани. Жители в кв. "Лозенец" се опитват да запазят едно от малкото останали свободни пространства в района им. На терена е имало кестени, които според тях са умишлено унищожени, за да може там да се построи сграда. Полицията е разследвала, но така и не е открила кой  е причинил унищожението на защитените дървета, които не са позволявали на това място да има строеж.

Сега, когато тях вече ги няма в имота частна собственост ще се изгради 8-етажен блок, с което живеещите не са съгласни.

Частният имот се ползва като паркинг от години. Дърветата в него изсъхват, а наемателят съобщава на собственика, както и уведомява общината. По думите му, собственикът е казал, че така за него е по-добре."Собственикът реагира нервно. Каза, че това го устройва", заяви пред bTV Димитър Димитров, наемател на частен паркинг.

Тогавашният кмет на района потвърждава, че унищожаването на дърветата е умишлено, но няма как да се докаже кой е извършителят.

"При всички положения ще изискам от собственика да засади дървета, така че да може все пак да се поддържа и озеленяването на този имот", обясни Любомир Дреков - доскорошен кмет на район "Лозенец". Три години по-късно кестените вече ги няма, но и не са засадени нови, въпреки че е трябвало на тяхно място да има 15 нови дръвчета.

Междувременно инвеститорът е задвижил процедура по строеж на 8-етажна жилищна сграда в парцела. Дреков заяви, че не разбира защо се е задвижила процедурата, след като инвеститорът е задължен да засади дърветата преди това.

Бившият кмет на района разказа, че е спазил всичките си общеания, но не знае защо 15-те дървета ги няма.
Според хората от квартала мястото все още се води градинка и има алтернативно решение. Бившият кмет на квартала обясни, че наистина старите кестени са били отровени и опасни. Затова е трябвало да се премахнат, за да не паднат върху някого.

"Нашата молба към кмета е да се осигури възможност за реализацията на тази инвестиция на друго място, а тук да се направи зелена площ, както си е било винаги" искат хората от квартала.

За тях това е политическо решение. "Това нещо може да се направи след разговор от кмета на района с г-жа Фандъкова и трябва да се намерят и основания за изкупуването на практика. Ще се опитаме да я мотивираме, така че да стане", каза Николай Христов, архитект в район "Лозенец".

Крайното решение да предложи заменка на собственика има голяма Столична община. 3 милиона лева ще струва отчуждаването на имота, според бившия кмет на района Любомир Дреков. Затова и той предпочита да се намери друг начин вместо да бъдат платени тези пари на частен инвеститор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 2 години

Фандъкова и строителната мафия съсипаха много квартали в София, ама нали така най- лесно се перат парички, та на кой му пука как ще живее простолюдието.

34

До 38

преди 2 години

Ми няма и да има. Като почнаха от застрояването на поляните преди много години, та стигнаха и до баирите. Като има абдали да хвърлят луди пари, ще има и скубачи-строители. Зор да се натъпчат, после пищят. Ми кьорав ли е бил да види, че детски градини няма, училища няма, паркинги няма. За мазохисти не мога да се притеснявам.

33

Анонимен

преди 2 години

Има ли един читав квартал в тази София въобще? Квартал в който да не се застроява всичко възможно, да има къде да пркираш, да е чисто с тротоари навсякъде - ами няма, няма и да има.

fallback