Над 10 хиляди деца в София останаха без ясла и детска градина след първото класиране поради липса на места. В същото време родители в столичния квартал "Кръстова вада" продължават да чакат пускането на детската градина.
 
Детското заведение трябваше да отвори врати още минала есен. Градината е единствената в "Кръстова вада" и живеещите там я очакват с нетърпение, както и целия район "Лозенец", тъй като проблемът с местата в градини и ясли в тази част на Столичната община е много сериозен.
 
"И всеки се оправя както може, търси роднини в провинцията. Проблемът тук е доста голям", сподели пред Bulgaria ON AIR Стоян Шерденов.
 
Строежът на детската градина започва през февруари 2018 г. Срокът за завършване на обекта беше променян неколкократно по различни причини. Последно детската градина трябваше да е готова през октомври миналата година.
 
Сега строителят обещава детската градина да бъде предадена с акт 15 на 19 юни.
 
"Всичко е изградено напълно, срокът от 19 юни е напълно постижим", каза представителят на фирмата строител - инж. Калин Божилов.
 
Свободните места в новата детска градина трябва да бъдат обявени за текущото класиране в края на август. Това обаче няма да реши проблема на хилядите родители, чиито деца останаха извън първото класиране.
 
"Аз трябва да успокоявам и себе си, защото и моето дете не е прието на класирането снощи, проблемът засяга всички. Надявам се в следващите години да се случат нещата", заяви зам.-кметът на район "Лозенец" Михал Сотиров.
 
В район "Лозенец" има планирани 3 разширения на детски градини. Очаква се строителството им да започне до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase