Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

На 10 май започна ремонтът на столичната улица "Цар Иван Шишман". Много неудобства ще има за живеещите и за онези, които трябва да минават от там. Една от идеите е улицата да се превърне в пешеходна и да се ограничи паркирането.

Oще по темата

Стефан Попов е инициатор на подписка, в която настоява да се запази обликът на улицата такъв, какъвто е.

"Улицата е традиционна, малка, софийска търговска улица. Тя се разви последните 30 години по този начин по протежение на улицата от Народното събрание до "Граф Игнатиев", има 80 малки предимно арт магазини, книжарници и това развитие изгради определен културен профил на улицата. От 12 години насам, всяка трета година Столичният общински съвет през някакви свои, аз ги наричам "налудничави инициативи", решава без никакво съобразяване с живущите, с културния облик, с културния профил, с начина на живот на тази улица, решава да я преструктурира и да им измисли нов начин на живот", каза за БНР Стефан Попов, доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

По думите му всички са разтревожени от това, че се планира някакво преобразяване на улицата, при което се планират около 20-30 паркоместа да бъдат превърнати в места с маси и столове. Според него може да се стигне до протести, за да бъде спряно това намерение.

"Това е жизнена среда, тя се развива от самосебе си, няма нужда от такива брутални интервенции, каквито Столичният общински съвет упражнява непрекъснато, като че ли си няма проблеми с корупция и всичко останало", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Joko

преди 2 години

Докато позволяваме градът ни да се управлява от провинциални навлеци нищо хубаво не може да се очаква.Време е да ги прогоним и вземем нещата в своите ръце.

18

Ами,

преди 2 години

искаме да сме европейска столица, изглеждаща добре, с пъстър живот, но искаме и да паркираме в хола си. Искаме да си тънем в простотията, паркирали навсякъде коли, грозни реклами, дупки, ***. Мрънкаме, че Витошка е ужасна, колко много народ се събира там. Ами като няма алтернатива, къде да отидат тези хора? По света навсякъде точно тези малки, арт улички, са с кафененца, ресторанти. Нали целта е да ти е приятно, уютно.

17

Мен

преди 2 години

Т.е искат да се запазят дупките, мръсните кофи, полу-разрушените и сиви фасади надраскани със спрей и разбирите тротори. Ми ваша си е столицата, ок.

fallback