Снимка: Facebook
fallback

Започна почистването на 10 км от коритото на р. Искър между500 -метровия участък от стената на яз. „Панчарево“ до корекцията при Летище София, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Преди няколко години изпълнихме първия етап от почистването на р. Искър – 5 км между летището и моста на „Чепинско шосе“. С проекта за почистване на речното корито ще направим пешеходна и велосипедна връзка, обвързана с прилежащите квартали, която да се използва от софиянци за разходка и спорт. Това е проект, който сме обсъждали заедно с жителите на кв. „Горубляне“, посочва тя.

Фандъкова уточни, че почистването на река Искър е изключително важно, за да се осигури безаварийност при контролираното изпускане на яз. „Искър“, бент „Кокаляне” и яз. „Панчарево”.

Ще бъдат премахнати натрупаните смесени органични и неорганични отпадъци, както и самораслата растителност във водното течение и по брега.

Почистването се финансира със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и от Столична община.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 години

Йорлданка нещо много се разработи напоследък ! Каква ли е причината ?

2

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 1Съгласен съм, ама не е само Искър, има много красота в природата ни навсекъде в БГ, требва да не е бетонираме и замърсяваме :))

1

Анонимен

преди 2 години

РЕКА ИСКЪР Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО И ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН СЪС СВЕТОВНА ЗНАЧИМОСТ...МНОГО МАЛКО СА РЕКИТЕ,КОИТО ФОРМИРАТ ДВА ВЕЛИЧЕСТВЕНИ КАНЬОНА-УРВИЧ И ИСКЪРСКИ И ТО САМО ЗА НЕЗНАЧИТЕЛНИТЕ 368 КМ. ДЪЛЖИНА...ТАЗИ РЕКА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ СПЕЦИАЛНА ЗАЩИТА...И РАЗБИРА СЕ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ С ПОЧИСТВАНЕ ОТ ИЗВОРИТЕ В РИЛА ПРЕЗ СЕЛАТА ГОВЕДАРЦИ,БЕЛИ ИСКЪР,МАЛА ЦЪРКВА ПРЕЗ САМОКОВ,ДРАГУШИНОВО,ЗЛОКУЧЕНЕ,ПАСАРЕЛ,СОФИЯ И СОФИЙСКО,СВОГЕ ДО МЕЗДРА,ЧЕРВЕН БРЯГ,РОМАН ТА ЧАК ДО УСТИЕТО В ДУНАВ!

fallback