Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна.

„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, уточни тя пред Нова телевизия.

Още по темата

Кметът посочи, че за днешния ден броят на новозаразените в столицата е по-малък от вчера, но въпреки това кривата върви нагоре.

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се”, каза тя, като обясни, че все още има свободни места в лечебните заведения.

Фандъкова уточни, че в София никога не е имало пълен локдаун. Посочи, че се акцентира върху няколко неща - да се минимализира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол.

„Наблюдението, което имаме, вследствие на проверките, е че повечето хора в София спазват мерките, за което аз много благодаря. Това е най-важното и само то може да ни помогне да не се стига до много по-тежко затваряне”, каза кметът.

Тя беше категорична, че проверките за спазването на мерките ще продължат, ако не се спазват - ще се затегнат.

„Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това. Много ученици ми пишат за това”, категорична беше тя.

Кметът на София съобщи, че по настояване на директора на Столичното РЗИ следващата мярка, ако се наложи, ще е затваряне на големи търговски вериги и фитнеси.

Относно фаталния инцидент с момчето, починало от токов удар в София, Фандъкова каза, че продължава разследването по случая.

„За трите павилиона, които са на общински терени, са издадени заповедите за премахване. За двата, които са на терена на болницата, очакваме констативните актове, за да може да се издадат такива заповеди”, обяви кметът.

Тя беше категорична, че нищо незаконно не трябва да остане работещо. „Затова настоявам всички, които имат отношение, спешно да се мобилизират и да я свършат. Абсурдно е да работи обект, който няма удостоверение за въвеждане в експлоатация”, обясни още тя.

Коментари Напиши коментар

264

анатема

преди 10 месеца

нема ли Ковид за тая мумия на снимката. ***? нема ли да пукяса за да спре да краде и унищожава столицата и България? амин!

263

Анонимен

преди 10 месеца

Муци фандуци ,моловете не са опасни -там хората са с маски ,а Ресторантите на Главния авер алибегай на Бойко -там се гъчат един до друг без маски -никакви правила не се спазват .Кой е алибегай и защо Бойко изпълнява всичките му желания ?

262

До Анонимен 262

преди 10 месеца

Наздраве ! Да ви е сладко !Не съм виждал по мрачен и неприветлив град в Швейцария от Берн.