Снимка: БГНЕС
Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница "Лозенец" и една бъбречна в "Александровска" болница на 26 февруари. Черен дроб е присаден на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж. 
 
По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант. 
 
Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е реализирана, благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново. 
 
Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.  

 

Коментари Напиши коментар

5

@Додо

преди 1 месец

По-добре е да изгният с него в земята органите, нали? Само и само да не направиш добро на друг.

4

Анонимен

преди 1 месец

Вие вярвате ли, че не е имало съвместим човек чакащ сърце? Защото аз не. Или не са имали готовност, или изобщо не могат да направят трансплантацията. А за белия дроб и дума не става. Изобщо в България, трансплантациите са на ниво Африка. Мир на душата на починалия и дано тези, които са получили органите му да ги пазят много! И да са живи и здрави, разбира се.

3

Додо

преди 1 месец

“Донорска ситуация” - разбирай да разрежат жив човек и да извадят органите му, с цел да ги продадат.