Снимка: БГНЕС

Столичната община е приела много документи във връзка с развитието на града, последният е „Визия за София“, но Covid пандемията може да наложи промени в традиционните ни схващания. Например в намерението София да се развива като компактен град – напоследък хората все повече търсят да се изнесат в малки селища около столицата.

Темите са обсъждат и в европейските и в българските организации на архитекти и урбанисти, каза проф. Тодор Булев, председател на УС на Съюза на архитектите в България (САБ).

Градът трябва да е място, подчинено на благородната цел – общуването между хората. В този смисъл огромно е значението на кварталните обекти – кафене, магазини, дори пункт за химическо чистене, подчерта арх. Булев. Показателен пример е част от стария център, т.нар. „КвАРТал“, познат и от фестивалите, които се провеждат там. Необходимо е и в „периферията“ на София да има пространства, които да изявяват градското начало.

Арх. Булев посочи като недобър пример бул. „Тодор Александров“, който разсича част от центъра на две, вместо да прави естествен контакт, както съседните „Ал. Стамболийски“ и „Пиротска“.

"Транзитното автомобилно движение няма място в софийския център. Аз съм за затварянето на „Тодор Александров“ като комуникация между пл. „Възраждане“ и бул. "Дондуков“. Центърът на София трябва да се освободи от транзитно автомобилно движение и това ще стане, ако софиянци го искат и общината го приеме“, изтъкна експертът пред БНР.

По думите му във „Визия на София“ се говори за умен град, но преди надстройката трябва да имаме основата. Този документ не разрешава конфликта между транспортните средства и пешеходците.

София има нужда от нова самостоятелна концертна зала, както може би и от нова сграда на опера, допълни арх. Булев. Гаранция на бъдещия успех е единомислието на музиканти и институции по този въпрос. Има поне 6-7 подходящи локации. За да се говори за мястото, е нужно добрите намерения да придобият конкретика.
Засега САБ не е потърсена като организация със специалисти, които могат да помогнат с мнения и експертиза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase