Общ преглед
Проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking, беше извършена днес.

В проверката участваха кметът Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на парка Васил Караиванов.

Сградата на суперкомпютъра се намира в София Тех Парк.

Две нови улици ще бъдат изградени, за да се осигури достъп до суперкомпютъра. Едната ще е ул. "Северна", която ще е успоредна на "Цариградско шосе". Тя ще е 900 м с по 2 ленти и широк 5 м тротоар, а другата ще е "Йордан Венедиков", която ще бъде доизградена и разширена. За целта правителството ще отпусне 5 млн. лв., съобщи Фандъкова.

20 млн. лв. е дало правителството за доставката и инсталацията на машината, а всяка година ще се отпускат по 3,8 млн. лв. за експлоатацията й, заяви Кирил Ананиев.

"Благодарение на новите технологии иновациите дават резултат тук и сега. През 2018 г. започнахме проекта с много усмивки отсреща, че това няма как да се случи. Тогава Европа произвеждаше 5% от изчислителните машини, а сега - 35%. Без свръхизчислителна мощност няма как да отговорим на предизвикателствата. Тази криза няма да е последната в медицината, ще си говорим и за сигурност на пътища, за инвестиции и нови работни места. Това е и послание за младите хора, които ще изберат да се развиват тук", каза еврокомисарят Мария Габриел.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европейския съюз.

Кандидатурата на българския консорциум „Петаскейлсуперкомпютър – България“, с водещ партньор София Тех Парк, беше одобрена по процедура на EuroHPCJoint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени машини с висока изчислителна мощ: 3 pre-exascale и 5 petasacaleсуперкомпютри. След изграждането на суперкомпютъра България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар