Снимка: БГНЕС

Бежови, жълти, оранжеви, червени, зелени и сиви в пастелни, а не крещящи тонове могат да са фасадите на сградите в част от центъра на София.

Изискването важи за улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "Ген. Паренсов", "6 септември", "Шишман", "Г. С. Раковски" според приета от Столичния общински съвет наредба за градския дизайн. Столицата е първата община, която въвежда естетически правила за визията на фасадите на сградите, кошчета, пейки, настилки, спирки, улични табели и дори шрифт.

Изискванията ще трябва да спазват собственици на имоти, инвеститори и институции при ремонт или ново строителство. А глобата за нарушаването им е от 200 до 500 лв., а за фирми - от 500 до 2000 лева.

Първите стандарти, които се въвеждат с приемането на наредбата, са за шрифта на официални надписи, за визията на уличните табели, за туристическите табели и за оформлението на фасадите в част от центъра.

Собствениците на имоти около ул. "Граф Игнатиев" няма да могат да поставят климатици, кабели, сателитни чинии, външни ролетни щори и решетки по предните фасади. Те се местят откъм вътрешния двор. Има и указания за оформлението на партерните етажи.

"Започваме със стандарти за шрифт, вид на уличните и туристическите табели. Догодина към тях ще добавим стандарти за настилките - вид, оформяне на тротоари, скосявания, изисквания за достъпна среда и елементите на градския дизайн - кошчета, пейки, улично осветление и др. Наредбата ще се надгражда", обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Целта на правилата е София да оформи собствен стил, какъвто например имат Париж и Виена.

Градът е разделен на 7 зони, като колкото по-далеч от центъра е даден обект, толкова по-голямо ще е разнообразието от възможни решения за различните елементи.

Официалният шрифт на столицата е "София Санс" и с него трябва да се изписват всякакъв вид табели и обозначения.

Уличните табели пък може да са: малки, когато името е до 10 знака, средни - до 16 знака, и големи - до 23 знака.

Туристическата навигация задължително е с герба на града, схематични рисунки на основните обекти, карта в радиус 500 м и др.

"С новата наредба за първи път регламентираме естетически изисквания към оформянето на градското пространство. Така общината ще прилага мерки за подобряване на облика на София по съвременен начин, като използва най-добрите примери и механизми на водещи европейски и световни градове. Стандартите са лесни за ползване и дават яснота на гражданите и институциите за изискванията", добави арх. Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase