Снимка: БГНЕС
Столичният общински съвет днес ще решава дали мярката "Зелен билет" да бъде въвеждана, когато са отчетени фини прахови частици над 150 микрограма на две станции, а не както до сега - на 200 мигрограма, пише БНР.
 
Очаква се на днешното си заседание софийският парламент да приеме или отхвърли предложената от администрацията план-сметка за чистотата на града. Тя е в размер на 220,4 млн. лв.
 
Средствата са предвидени за дейностите по управление на отпадъците в София през 2021 година. Това включва събиране и обезвреждане, лятно и зимно почистване на улиците, рекултивация и след експлоатационна грижа на всички депа на територията на Столичната община. Не се предвижда да бъде увеличена таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на предприятия и граждани за 2021.
 
Зам.-кметът по екология Десислава Милева информира, че са предвидени 3,2 милиона лева повече за почистване на София. С 24% се планира да бъдат увеличени улиците и обществените места, които ще бъдат измивани.
 
Относно въвеждането на мярката "Зелен билет", Милева обясни още, че се предлага измерването на замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде за 24-часов интервал и да започва от 16.00 ч. на предходния ден. По този начин ще може гражданите да бъдат информирани своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase