Снимка: БГНЕС

Собствениците на малките хотели, хостели и стаи под наем в София ще плащат десет пъти по-малък данък през 2021 г. Това предвиждат промени в наредбата за определяне на размера на местните данъци, които ще бъдат разгледани и гласувани на заседание на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък, предава "Монитор".

В момента по закон размерът на патентния данък е от 25 до 250 лв. за местата за настаняване с не повече от 20 стаи, категоризирани с една или две звезди, а общинските съвети решават каква ставка да прилагат. За София тя е максималната от 250 лв. Сега обаче общинарите предлагат да се плаща 25 лв. на стая, а основната причина са щетите, нанесени от пандемията.

"Приемането на това решение е в духа на предприетите вече икономически мерки за подпомагане на пострадалите от кризата. С оглед на обстановка, местата за настаняване са сред най-засегнатите обекти, като същите за 2020 г. са реализирали нулев или близък до нулевия финансов резултат. Именно заради това следва да се вземат спешни икономическа мерки, чрез които тези стопански субекти да бъдат финансови облекчени", се посочва в мотивите за промените.

Това е вторият данък, който общината сваля рязко заради последствията от коронавируса. Миналия месец СОС реши да намали ставката на такситата от 850 на 300 лв.

Промяната бе в съответствие с предложението на транспортното министерство, информационните технологии и съобщенията от 2021 г. общините да прилагат минималния допустим по Закона за месните данъци и такси данък за таксиметровите превози в размер на 300 лв. годишно.

Министерството ще компенсира общината за намалените приходи от данъка, а парите ще бъдат за сметка на държавния бюджет. По първоначални изчисления разликата, която ще бъде покрита от държавата, е в размер на 3,2 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase