Снимка: Pixabay
Млад лекар след тежка смяна в COVID отделението на болница "Токуда" в София успя да намери и да върне в лечебното заведение възрастен мъж с деменция, избягал през авариен изход. 
 
"Беше късно, полунощ. Пациентът беше леко дементен, объркан, заразен с COVID, просто нямаше как да го оставим да си тръгне. Бяхме съобщили на близките, на РПУ в Лозенец – да го обявим за издирване, дадохме описание на човека", разказа пред БНР д-р Добромир Райков.
 
"Тръгвайки си, реших, че няма как да го оставя на студеното, да обикаля по пижама, по чехли. Реших с моята лична кола да тръгна да го потърся поне по големите булеварди. След десетина-петнайсет минути издирване и обикаляне успях да го видя, качих го на колата и го върнах обратно на колегите, да си го настаним обратно. Поне да се стопли. Да си го доизлекуваме."
 
Пациентът вече е изписан и в по-добро състояние.
 
Д-р Райков, който е гастроентеролог, няма намерение да търси професионална реализация в чужбина. "Винаги съм искал да си работя в България и за момента си оставам тук. Колкото и да има проблеми системата, оправянето на тази система зависи реално от нас, младите", сподели лекарят.
 
Той е на мнение, че сега, когато цялото общество вече е наясно с болезнения проблем за състоянието на здравната система, всички заедно трябва да се опитаме да го решим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase