Снимка: БГНЕС
fallback
И това денонощие измервателните уреди в София са отчели от два до три пъти превишение на нормите за фини прахови частици, съобщи bTV. Вчера София беше на 13-о място по мръсен въздух в света. 
 
За днес са отчетени превишения на средноденонощната норма за фините прахови частици от пет станции - "Хиподрума", "Павлово", "Надежда", "Дружба" и "Младост". 
 
"Наблюдаваме две стойности - средногодишната, която е 40 микрограма на куб. За 2019 г. е спазена нормата на всички пет градски автоматични измервателни станции. Другата е средноденонощната, която е 50 микрограма на куб. метър и не бива да бъде превишаване 35 пъти в годината. Това е показателят, с който Столична община все още има затруднения за постигане на нормите", обясни Теодора Полемерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столична община. 
 
От общината изготвят дългогодишни програми и в момента е готова тази за периода 2021-2026 г. Тя показва, че битовото отопление е с 60% дял в емисиите, следвано от мръсните и кални улици, а делът на транспорта е 11%.
Oще по темата
 
"Още през 2018 г. извършихме инвентаризация на т.нар. "кални петна". Идентифицирани са 73 терена на територията на Столична община. Затова е направена и програма за подобряване на междублоковите пространства. Над 1,2 милиона лева ще бъдат заделени в бюджета за догодина за облагородяване на тези терени", обясни още Полимерова. 
 
Стефан Димитров от airbg.info изтъкна, че столичани от години се тровят от мръсния въздух и въпреки това мерки не се взимат. 
 
"Още преди две години сметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще направи законодателна инициатива, за да инкриминира нерегламентирано горене на отпадъци. Промяна още няма", каза той. 
 
Той е на мнение, че липсва воля за промени, защото наближават избори с никой не иска да плати политическата цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 3 години

До ЩирлицМаааата си е таковолу!Как си с КОВИДА, Щирлиц?Ваксината още ли не се е вкиснала?

35

Щирлиц

преди 3 години

Ковид на талази се стеле над София,особено при безветрие.

34

Анонимен

преди 3 години

Утре въздуха ще буде чист и въздушен.

fallback