Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Реконструираният сектор "Примати" в Софийския зоопарк беше официално открит днес.

В трите нови комплекса живеят 45 примати от 10 вида. Откриването бе пред заграждението на двойката белоръки гибони – застрашен вид дребни човекоподобни маймуни, единствени в България. Загражденията им са аранжирани с едроразмерен бамбук и посетителите ще могат да ги наблюдават в среда, близка до естествената.

Други редки и застрашени видове примати, включени в Европейската програма за застрашени видове, са лъвските макаци и хануманските лангури, съобщиха от зоопарка.

Освен тях в новите заграждения посетителите ще видят игривите кафяви капуцини, котешки лемури, свинеопашати макаци, макаци резус, мармозетки и павиани.

Четиринадесетте нови заграждения са от 5 до 10 пъти по-просторни от предишните, като в тях има дървета, подходяща аранжировка и екзотична растителност. Животните вече са се адаптирали към новите условия и посетителите ще имат възможност да ги виждат отблизо през стъкла.

В трите сгради, където са вътрешните помещения на маймуните, има разположени образователни експозиции и изложби, посветени на приматите. Поради извънредната епидемиологична обстановка достъпът на посетители в Сгради 1 и 3 е ограничен, а в Сграда 2 те ще могат да влизат при спазване на противоепидемиологичните мерки – задължително носене на маски, дезинфекция на входа, спазване на дистанция и еднопосочно движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ГРОБАР

преди 3 години

Зоопарк=МС, 1:1

22

Lora

преди 3 години

Нито един зоопарк не е близо до естествената среда, най-малкото за животни от джунглите. Зоопарковете трябва дабъдат забранени и животноте да се върнат в естественият им хабитат.

21

Анонимен

преди 3 години

Ами то и извън зоопарка е същото

fallback