Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Цените на имотите у нас бяха стабилни преди обявяването на извънредното положение, като отчитаха леки ръстове от 2-3%. След извънредното положение цените остават непроменени, коментарите се правят в рамките на между 5 и 10%. Това каза Иван Козаров, търговски директор на Arco Real Estate, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Козаров отдаде стабилността на пазара на имоти в условията на коронакриза на достъпните кредити, наличието на средства в домакинствата и липсата на алетернатива на подобни инвестиции.

Той посочи, че до март купувачите в София до голяма степен са разчитали на ипотечни кредити, докато след пандемията търсенето се изменя и по-активни са купувачите с налични собствени средства.

"В София се търсят повече завършени апартаменти. Най-търсени са тристайните и многостайни. Засилено е и предлагането на къщи и имоти в околоградската част”, каза още гостът.

Той обясни, че засиленото търсене на имоти в София е за двустайни апартаменти до 90 хиляди евро и на тристайни с паркомясто или гараж, чиито цени започват от 130 хиляди евро.

Козаров не очаква рязък спад на цените до края на годината, ако темпото на сключване на сделки се запази непроменено. Той посочи, че е вероятно цените на имотите да се задържат на настоящите нива и дори леко да се повишат - в рамките на 2-3% до края 2020 г.

По отношение на банките гостът отбеляза, че те продължават да отпускат кредити със същия темп, но са малко по-рестриктивни в процента финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Антон

преди 3 години

Нека да видим дали ще успеят да задържат изкуствено надутуте цени до края на годината, но каквото и да стане след края на кредитната ваканция истината ще излезе

48

да

преди 3 години

Остават стабилно НАДУТИ...от строителната мафия.А какви дупки се продават особено в центъра на София на баснословни цени всеки може да види като влезе в имотен сайт.

47

До живко

преди 3 години

Младо и зелено,викаш който има 100 хиляди Евро свободен кеш,да не му мисли ами да се нарежда за коптор?Ти ако ги имаше щеше ли да се вдавиш точно сега,или щеше да изчакаш кризата хубаво да одруса крушата на ипотекарите? А бъди сигурен такова друсане ще падне,че ни е бедна фантазията!

fallback