Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

130 хиляди лева отпуска Столичната община за тази година по програмата „Един ден на Витоша“, която цели планината да стане по-привлекателна за туризъм.

Проектът има времеви хоризонт 2023 година. Тригодишната програма предвижда възстановяване на основна туристическа инфраструктура.

Тази година ще бъдат възстановени основни туристически артерии, два санитарни възела на ключови места от територията на парка, както и възстановяването на два заслона по важни туристически маршрути и на 11 чешми, съобщи пред БНР директорът на Природен парк „Витоша“ Анна Петракиева.

Започва възстановяването на част от една от туристическите алеи – това е най-тежкият участък от Златните мостове към хижа „Кумата“. Ще се работи и по алейната мрежа в района на Златните мостове, която свързва автобусната спирка на градския транспорт с основните подходи към Витоша. В рамките на тази година се очаква да бъде възстановена и алеята от Златните мостове към Момина скала.

Тази година основните дейности ще бъдат фокусирани върху настилки, канавки, бордюри и ремонт на гранитни стъпала по отделни маршрути.

„Концентрираме се върху участъците в най-лошо състояние, защото с тяхното възстановяване се надяваме да прекратим по-нататъшната деградация на останалите участъци от тези маршрути“, обясни Петракиева.

Относно транспортната недостъпност на планината и неработещите лифтове тя отбеляза, че възстановяването на въжения транспорт на Витоша ще облекчи натовареността на планината откъм автомобилен трафик.

„Към момента липсата на тези въжени съоръжения принуждава посетителите на планината да посещават основните центрове с техните лични автомобили, което създава изключителна натовареност на голяма част от най-популярните дестинации на територията на парка“,  

Това има своите негативи не само от екологична гледна точка, но затруднява и придвижването на туристите в планината, коментира Петракиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase