Снимка: БГНЕС

"Бяха направени тестове на целия персонал, всички са отрицателни. От днес се възстановява в пълен обем работата на детската градина. На третия час след съобщаването на информацията бяхме организирали всичко, беше направена дезинфекция, информирахме родителите. Не можахме да разберем дали учителките са били в Сърница, създадоха големи притеснения у родителите", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ за трите столични учителки с положителни проби за COVID-19, които на бързия тест дадоха отрицателни на PCR изследването.

"PCR-тестовете бяха предоставени от РЗИ София-град. Ние сме длъжни да намалим до минимум риска. Д-р Пенчев от РЗИ София пое ангажимента да се тества персонала в детските градини, това ще стане от понеделник", каза Фандъкова.

На въпрос дали не е избързано оповестяването на новината, че учителките са с COVID-19 Фандъкова заяви, че в тази ситуация информация не бива да се скрива. "Смятах, че бяхме длъжни да съобщим информацията", добави тя.

"Не е проблем, че учителките са пътували, пътуването е свободно. Ако са се пошегували, това е недопустимо, това са много сериозни неща. Аз предавам информация, не съм се срещала с учителките. Ако са се пошегували във фейсбук, това е необмислено. Надявам се, че ще осъзнаят това", каза още кметът на София.

"Нараства броя на посещенията в детските градини. Отговорността на персонала е огромна. По-голямата част от персонала в детските градини са отговорни хора. Нека се доверяваме, но трябва да има и контрол", добави тя.

"Очаквам до края на годината да започне изграждане на детска градина в "Люлин". Работим по всички линии, средства не пестим. Голяма е ролята на районните кметове", каза още Фандъкова.

"24 млн. са загубите на "Градска мобилност". Очакваме постепенно да нараства броят на пътуващите. Загубите ще продължат да са сериозни - между 2 и 3 млн. на месец. Възстанови се пътуването на 60%. Не предвиждаме вдигането на цени, но предвиждаме разширение на зоните. Предстои още една актуализация на бюджета. Строителството не спря през цялото време. Разширяваме "Тодор Каблешков". Върви с бързи темпове разширението на Южната дъга", каза кметът на София.

"Работим активно да намерим решение за възстановяването на лифтовете не Витоша. Собствениците на лифтовете нямат желание да възстановят. След издадените заповеди от главния архитект за възстановяване на лифтовете, те обжалваха. Планът за възстановяване на Княжевски лифт, не искат да го изпълнят. Ще поискам от СОС да направим собствена експертиза.Работим с главния архитект да разплетем този възел. Няма по-екологичен начин за придвижване в планината. Категорично не трябва да се строи на Витоша. Закупихме по-нови автобуси", каза Фандъкова.

"Най-пострадалият бизнес е хотелиерството и ресторантьорството, много трудно ще бъде възстановяването. Една от мерките беше освобождаването от наеми и такси за тротоарно право", добави кметът.

"Откакто Столичната община придоби "Топлофикация" тя навлезе с 500 млн. задължения. Ръководстовото трябва в рамките на месец да преизчислят сметките и столичани да си получат тези средства", каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase