Снимка: БГНЕС
fallback

Столичният квартал "Иван Вазов" оглави класацията за най-скъп, след като имотите там поскъпнаха с 9,18% и стигнаха до 1594 евро за квадратен метър.

 
Причината за скока е ограниченото предлагане както на нови, така и на стари жилища, съобщава "Труд", като се позовава на данни на агенция за недвижими имоти.
 
За сравнение цените на апартаментите в центъра на столицата нараснаха с 5,6% до средно ниво от 1474 евро за кв. м, а като цяло поскъпването на жилищните имоти през 2019 г. в София е средно със 7,13%.
Oще по темата
На второ място се нарежда друг престижен квартал - "Изток" с цени от 1506 евро за кв. м.
 
Сред най-скъпите квартали се нареждат "Лозенец" – средно 1464 евро за кв. м, "Яворов" 1348 евро за кв. м и "Гео Милев" - 1282 евро за кв. м.
 
Това до голяма степен се дължи на засиления интерес към ремонтирани обзаведени жилища, което води до сделки с по-скъпи имоти, уточняват брокери.
 
Заради по-изгодните условия на етап "строеж" и ново строителство се наблюдава и ръст на покупката жилищата в южната част на София - "Манастирски ливади" (1085 евро/кв.м), "Кръстова вада" (1168 евро/кв. м), "Витоша" (1068 евро/кв.м).
 
На другия полюс са северните квартали, като "Обеля" държи най-ниска средна цена за квадратен метър – 712 евро. В кв. "Свобода" апартаментите се продават по 714 евро за кв. м, а в "Надежда" ръстът на цените е с 8,7% и поскъпна до 864 евро.
 
Най-голям е процентът на сделките за жилища с цени между 70 хил. и 100 хил. евро - близо една трета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Анонимен

преди 3 години

Един път пишат, че падали цените, друг път, че се качват. ж.ж И. Вазов е наистина хубав квартал. Тих и близо до центъра. В Обеля трябва да си много загазил за да живееш. Депресиращо действа името на квартала.

137

Анонимен

преди 3 години

Европейско Гето

136

Анонимен

преди 3 години

Откак като наемател в Лозенец снесох комшията с все инвалидния му стол от 4-ти етаж, понеже линейката дойде с кльощави докторка и шофьор, още тогава разбрах, че тези имоти не струват. Стареца беше затворник в собствения си дом, понеже не можеше да изкачва стъпалата. Редовно носих детската количка на друга комшийка, че мъжа й пожарникар все беше дежурен. Не стават жилищата ни за млади, ни за стари. Това е "елитния" квартал. За какви пари изобщо се говори, като не става за живеене?!

fallback