Снимка: БГНЕС

Над 4000 изоставени автомобила гният по улиците в София. Досега са установени близо 16 000 автомобила, откакто през 2008 г. стартира процедурата по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства. Оттогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор.

В процедура са 4000 автомобила, които трябва да бъдат премахнати, каза началникът на сектор "Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Тя уточни, че едно превозно средство се счита за излязло от употреба, когато три поредни години не е минавало на технически преглед или когато то е с прекратена регистрация поради тотална щета или е било откраднато.

Асенова разясни в интервю пред БГНЕС какъв е пътят на гниещия на улицата автомобил до неговото преместване на площадка за разкомплектоване.

"Кметът на съответния район създава комисия със заповед. В нея участва представител на районната администрация, на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление. Когато комисията установи, че един автомобил е излязъл от употреба те поставят стикер-предписание на видно място. От поставянето му започва да тече тримесечен срок за доброволното преместване на автомобила. Ако това не се случи, кметът на съответния район издава заповед и този автомобил бива принудително преместен от фирмата, с която Столичната общината има сключен договор“, обясни Асенова и добави, че от доста време искат този срок да бъде намален на 1 месец, но това може да се случи само с промяна в Закона за движение по пътищата.

Оттам искат още да бъде намален и срокът по отношение на годишния технически преглед и той да бъде намален от 3 на 1 година.

Началникът поясни, че след като автомобилът бъде вдигнат от улицата се закарва на площадка за разкомплектоване, където се съхранява поне 14 дни, като по този начин се дава и последен шанс на собственика, ако иска, да си го върне отново.

„Ако собственикът иска да си върне обратно автомобила, той трябва да плати разходите, които са направени за транспортирането му и паркинга. В случай, че не го потърси, собственикът не дължи нищо, а ние имаме ангажимент този автомобил да бъде с прекратена регистрация в отдел „Пътна полиция“ към СДВР“, каза още Полина Асенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase