Снимка: Pixabay
fallback

В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред БНР говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

Oще по темата

 Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, изтъкна тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно.

Живея в този апартамент от 30 години, за първи път получавам такава сметка за месец март, разказа в предаването "Преди всички" Теодор Черешев, който за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. За януари сметката му е била 289 лева.
"И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка", декларира той.

Двамата със съпругата му са пенсионери и повечето си време прекарват у дома, независимо дали има извънредно положение или не.

Той не вярва на обяснението, че по-топлият януари в сравнение с март е бил по-топъл за 100 лева по-малко.
"Топлофикация" винаги намира обяснение. Аз досега не съм чул да кажат - виновни сме, посипваме си главата с пепел", коментира Черешев.

"Топлофикация София" е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на "Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а "в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят".

Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Посетител

преди 4 години

Питайте Веселин Димитров във отдела който налива сметките да обясни каква е процедурата на зареждане не новите сметки.

76

Инженер

преди 4 години

Сметките не само не са по-ниски. Те са силно завишени на база дори на старата цена. И нашата сметка е много по-висока от другите месеци. Било по-студено! А когато е по-топло, казват че се взимало на база предходната година.

75

Баровеца-СФ

преди 4 години

Хора,както писах в коментар 19 не плащайте надутите си сметките за последния месец! Дори да не се жалва писменно това според мен е подход да се покаже,че няма да се случват вече измамните надписвания на сметки от страна на Топлофикацийте! На фона на това ,че сме претръпнали евентуално от среща със смъртта на улицата в магазина ,на работното място, не би ни затруднило особено да се реши един път за винаги измамното поведение като надписването на сметките от Топлофикация!

fallback