Снимка: БГНЕС

7 са заболелите от коронавирус медицински служители на Спешна помощ в София, обяви на брифинг директорът на Спешна помощ-София Георги Гелев.

"Преди около две седмици имахме наша служителка с потвърден коронавирус. Тогава се установи, че тя е положителна. В тази връзка всички, които непосредствено бяха контактни с нея, ги изследвахме. Впоследствие изследвахме и цялата смяна. Дотук изследваните са 101, това е цялата смяна, която работи в София", уточни той.

По думите му от тестовете се е оказало, че още 6 медици в Спешна помощ са носители на вируса. От тях двама са лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри. Всичките са с леки симптоми, под карантина и се лекуват в домовете си.

"Нямат тежка и средна симптоматика. Някаква кашлица, температура и това е", допълни Гелев.

"Днес имахме нови двама колеги от друга смяна, различна от тази в петък. Имаха съспектни оплаквания за коронавирус. В момента са във ВМА и се изследват. Две лекарки и двама шофьори в момента им правят тестовете във ВМА", добави той.

Георги Гелев уточни, че близо 600 са били посетените адреси по време на двете дежурства.

По време на брифинга стана ясно, че всички служители на Спешна помощ ще бъдат проверени с бързи тестове и при положителен резултат от тях, също и по PCR методиката.

"Поръчал съм 1 000 теста бързи, които ще дойдат утре и всички работещи, в това число и аз, ще се изследваме за коронавирус с бързия тест", посочи Гелев. Тестовете ще бъдат заплатени от бюджета на Центъра.

 "Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца - крайно недостатъчни са. Поддържаме едно ниво около 1000 налични", обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства, цитиран от телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase