Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Поне 86 000 работници в София ще пострадат от извънредното положение в страната обявено заради коронавируса. Това се посочва в доклад за ефекта от COVID-19 върху икономиката на София, изготвен от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) и звено „Дигитализация“ към СО.

Oще по темата
В момента работещите в столицата са над 650 000.

„Очакват се поне 86 000 моментално засегнати от извънредното положение работници, които ще се сблъскат с моментален ефект от по-малко работа и липса на доход. Тук не включваме служителите, които работят от вкъщи – те също са непосредствено засегнати, но не губят моментално доход“, се посочва в доклада

Най-тежък удар от пандемията ще понесат  работниците в хотели и ресторанти, където са наети 35 хиляди души.

Силно засегнати ще бъдат и секторите културата и спорт, където работят 10 хиляди души.

Средно засегнати се очертава да бъдат лицата в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта.

„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена.

По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, се анализира в доклада.

Относно градския транспорт се посочва, че продължава работа със същия интензитет, но намаляват приходите поради спада на ползвателите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

do 16

преди 4 години

Това за "техния човек" важи за държавните служители и всички други на държавната хранилка. Стига да имаш уменията и знанията за програмист, ще се избият за теб. Но това, че си изкарал един курс не те прави програмист! Аз съм учител по информатика, докарвам си допълнително като пиша курсови работи на студенти, но не смея да кажа, че ставам за програмист. Трябва някой да се навие да ме обучи и след една година работа ще се водя "младши".

21

Анонимен

преди 4 години

Почти всеки има карта за градския транспорт. Защо лъжат? Парите са ги взели авансово и сега мрънкат! Ще юи върнат ли пари затова че цял месец не съм ползвал картата си, а съм платил 365лв?

20

Анонимен

преди 4 години

Това са реално 86 000 семейства, което е почти 350 000 човека. Много е! Страшно много е! 50 000 апартамента под наем ще бъдат освободени, понеже засегнатите наематели ще си идат по родните места. Та общо взето София няма да се съграни като център на бизнеса

fallback