Снимка: БГНЕС
Обмисля се вдигане на цената на платеното паркиране в София, като това ще стане след анализ на Центъра за градска мобилност. След него ще стане ясно с колко ще се покачи цената на престоя в синя и зелена зона. 
 
ОТ ЦГМ уточниха, че зам.-кметът по транспорт на столицата Кристиан Кръстев им е възложил да направят изследване на запълняемостта на местата за паркиране в зоните.
Още по темата
 
Шефът на ЦГМ Румяна Милова уточни, че в момента местата в синята зона са на 90% пълни. Препълването на зоните за паркиране е една от предпоставките да се обмисля вдигането на зената. 
 
"Това довежда до логиката  зоната да бъде увеличена като цена. Гражданите, които живеят в съответните зони, са основният двигател, който иска увеличаване на цената, защото самите те нямат къде да паркират", коментира Кръстев. Той смята, че по-високата такса ще накара хората по-често да използват градския транспорт. 
 
Още в края на миналия месец главният архитект на София Здравко Здравков заговори за преосмисляне на цените за синя и зелена зона. Според него в столицата трябва да се търси начин как да се редуцират автомобилите от глава на населението, а един от вариантите е вдигането на цените на платените зони за паркиране, както и създаването на нови такива. В момента цената на синята зона, която обхваща само идеалния център струва 2 лв. за час и колата може да седи в нея не повече от два последователни часа. Зелената зона е по-евтиният вариант на платеното паркиране, като един час престой в нея струва 1 лев, а колата не може да стои в зоната повече от четири последователни часа. 
 
Продължават и обществените обсъждания за въвеждане или увеличаване на местата в зелена зона. Такива текат в столичните квартали „Редута“, „Гео Милев“, „Христо Смирненски“ и „Христо Ботев“. При обсъждане в район "Изгрев" стана ясно, че живеещите там не искат въвеждане на платено паркиране. През ноември 2018 г. беше и последното разширение на зелената зона. Тогава с 5500 места беше разширено платеното паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase