Общ преглед
1-ви март
започна изключително празнично за руската диаспора в България. Тази година в Руския културно-информационен център бяха отбелязани цели три празника – Масленица, Сирни Заговезни и Баба Марта. Освен руснаци на празника в София присъстваха и много приятели на руската култура от България, Италия, Европа, Азия.
Още по темата

Събитието бе съпроводено от много игри, песни и танци за всички посетители. Традиционно на руската Масленица се похапват палачинки със „сгушьонка“(кондензинрано сладко мляко), шоколад, сладко или просто със захар. И тази година организаторите бяха изпекли хиляди „блини“(палачинки) за участниците и посетителите на празничната Масленица. Всички палачинки бяха безплатни и с пожелания за една красива и здрава пролет.

Празникът е изключително приятен за децата. Актьорите от руския камерен театър и работещите в Руския център се бяха преобразили в най-различни герои от руски приказки. Нямаше как руски празник да не мине и без мечок, опеределено той бе звездата на празничния ден, всеки искаше да се снима с него.

След множеството игри, танци и песни, дойде и кулминацията на Масленица – запалването на чучелото, символ на зимата и нейния край. Празнуващите се събраха около него и прогониха зимата, очаквайки новото начало и обновяването на природата. Прошката бе измолена от по-младите към по-възрастните, а мартеничките се виждаха навсякъде по ръцете и дрехите на жителите и гостите на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар