Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Столичната улица "Граф Игнатиев" да бъде преименувана и да бъде върнато старото ѝ име "Самоковска“. За това настояват с петиция почти 2000 души. За причините и възможна ли е промяната, разказва Виолета Манчева.

Според инициаторите граф Николай Игнатиев е участвал в осъждането на Васил Левски. А това, че една от емблематичните улици в столицата носи негово име, по думите им, трябва да оскърбява всеки българин.

Според тях образът му бил обвит в руски имперски митове. До момента почти 2000 души са се записали в подписката, съобщава Bulgaria ON AIR.

Организаторите на подписката са категорични – осъзнават, че смяната на името на една улица е сложна процедура. Но държат българите да знаят историята си и да не почитат неправилните личности.

Петър Ненов е трето поколение софиянец и от дете живее на емблематичната улица. Според него личността на Граф Игнатиев става спорна през последните няколко години. Някои автори го описват като българофил, а според други е искал българската църква да бъде унищожена.

Едно е сигурно, ако се стигне до официално разглеждане на въпроса от Столичния общински съвет, ще последват остри политически и исторически дебати.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

246

Ники

преди 2 години

Този *** дето пише че софия била гръцки град да ходи да се лекува. Българите сме си живяли по земите на Северна Гърция и острова самотраки и целият халкидически полуостров е бил наш само че сме се казвали траки

245

Ники

преди 2 години

Много ясно че във всяка държава всичко по центъра трябва да е национално и като дойде турист да види българското и имената да са свързани с българското и да са антични български имена или от по новата история но да са си наши. Трябва да се поставят правилни имена на спортни комплекси на спортисти, болниците имена на известни български лекари а булевардите на известни български учени и генерали

244

Анонимен

преди 4 години

До джоДобре, че "мост" е като главна улица в центъра на столицата, огромен паметник срещу Алма Матер заемащ едно цяло каре в центъра на града, или нещо подобно (да не говорим, че руските паметники са на всеки метър, та не е само проблема в единичните случаи а в тяхната наситеност). За Шипка никой не е говорил, и там паметника не е посветен на руските окупатори а на общото опълчение срещу турците, в което има участвали отвсякъде.

fallback