Снимка: БГНЕС

Един шофьор е бил глобен в София заради това, че колата му замърсява въздуха и тя е спряна от движение. Това съобщиха от МВР. Оттам припомнят, че от сряда започнаха засилени проверки на автомобили за анализ на отделяните газове. Те се извършват от представители на Столична община, съвместно със служители на отдел „Пътна полиция“ при СДВР с мобилни газ анализатори.

От Столична община допълниха, че общо 60 автомобили в София са проверени за замърсяване на въздуха при съвместната инспекция в рамките на вчерашния ден.

Целта на проверките е да не се движат автомобили с техническа неизправност, които замърсяват въздуха. С помощта на газанализатори, които Столична община предостави на Пътната полиция, се проверява очистващата система на автомобилите.

Екипите на Столичен инспекторат проверяват за непочистена ходова част на тежкотоварни автомобили и замърсяване на пътното платно. На четири камиони днес са съставени актове за непочистена ходова част, а от началото на годината са наложени 14 акта.

Инспекцията се извършва по разпореждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Уредите показват дали отработените газове отговарят на стандартите за конкретния автомобил. Ако отчетеният резултат е извън определените норми, превозното средство ще бъде спирано от движение до отстраняване на неизправността, уточни старши инспектор Христо Петров от столичната пътна полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase