Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Вандали са повредили братската могила на Съветската армия, разположен в софийския квартал "Лозенец". Според кореспондента на ТАСС вандалите са повредили скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР върху мраморни барелефи, предава "Фокус".

"Кога са извършени действията срещу паметника, не знаем, но последствията от него са очевидни: лицата на съветските войници бяха повредени на барелефа. Необходими са сериозни мерки за защита на паметниците и ефективни наказания за вандалите. Ще се опитаме да възстановим паметника до 75-годишнината от Великата победа ", е заявил пред ТАСС членът на Координационния съвет България-Русия Коста Пеев.

Руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм относно масовия гроб на съветските войници в София".

"Подигравките с паметта на войниците, които дадоха живота си за освобождението на Европа и света от фашистката чума, изглежда особено цинично в годината на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945 г. Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Стига лъжи,

преди 4 години

каква братска могила? В България няма загинали съветски войници, освен алкохолиците натровили се с метилов алкохол, в Бургас !!!

146

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 139"времената се менят, историята, добра или лоша, остава ... "Ми щом е така да бяха оставили пречупените кръстове, или .......

145

Историк

преди 4 години

Времето е безмилостен съдник към съветските паметници и символи, тъй като те нямат Историческо оправдание за съществуването си, защото са плод на конюнктурни емоции на малка фашистка клика, взела властта с помоща на болшевиките щикове.за справка: виж История на БКП и книгата на Д-р Желю Желеев "ФАШИЗМЪТ "

fallback