Кадър: Bulgaria ON AIR

Столичният общински съвет прие бюджета на София с безпрецедентен брой гласували против. Парите на столицата за 2020 г. също са рекордни – над 1 млрд. и 700 млн. лева.

Часове наред общинските съветници обсъждаха. Реплики, дуплики, гласувания и обиди. И така повече от 6 часа. В края на деня, след безпрецедентно гласуване с 26 гласа против и 32  "за“, съветниците приеха бюджета на София за 2020 година. Той ще бъде малко повече от 1 млрд и 729 млн лв. БСП, ДБ и независимият Борис Бонев не подкрепиха предложението, предаде Bulgaria ON AIR.

И тази година приоритети ще бъдат развитието на районите и подобряването на качеството на въздуха. Именно парите за районите се оказаха и ябълката на раздора. Част от кметовете, които не са издигнати от коалицията ГЕРБ-СДС, заподозряха, че умишлено не са получили достатъчно средства, като цитирам "наказателна мярка срещу избирателите“. Протести именно на  жителите на тези квартали посрещнаха общинските съветници и кметския екип на "Московска" 33 сутритна.

Пари за районите се давали по формула, която отчитала броя на населението и инфраструктурата, за да се разпределят справедливо. Кметовете, които са получили по-малко пари в бюджета си, не били защитили проекти.

Друга тема, която разпали страстите, се оказа градският транспорт. Кметът Фандъкова опредли статистиката като спекулативна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase