Снимка: БГНЕС
fallback

В близките 10 години в София ще бъдат построени нови училища и ще може да се премине на едносменен режим, заяви директорът на Регионалното управление на образованието- София Ваня Кастрева пред БНТ.

Тя посочи, че всяка година учениците на едносменен режим в столицата се увеличават като брой.

"Очакваме със стартирането на строежите на нови училищни сгради, все повече това да се случва, защото е изключително добра възможност за качествено образование и психологически комфорт на всички, както и за безопасност", посочи Кастрева.

Oще по темата
Тя обаче уточни, че на този етап не може да бъде даден краен срок за преминаване към едносменен режим на образование в София. По думите й всичко зависи от темпа на растеж на столицата и съответно колко бързо ще бъдат построени новите сгради.

Ваня Кастрева припомни, че всички ученици в София са в грипна ваканция от днес. Още в петък са достигнати много високи нива на заболеваемост, като се очаква днес те да бъдат близо 200 души на 10 000.

Според нея не се избързва с обявяването на грипна ваканция и след като здравните власти са преценили, че това е важно за опазване здравето на децата, значи това са правилните решения.

“Предвид обстоятелството, че тук много се движим, има непрекъснати контакти, а процентът на заболеваемост е най-висок във възрастовата група 5-14-годишна възраст, това е абсолютна предпоставка за бързо разпространение на грипа. Защото средните училища са много повече от основните, от гимназиите. Важно е родителите да бъдат грижовни. От следващия четвъртък всички деца ще бъдат на училище за втория учебен срок”, каза тя.

Кастрева заяви, че това по никакъв начин не е проблем за повишаването на срочните оценки на учениците, защото е възможно оформянето на срочните оценки да се случи и след официалното приключване на първия срок, когато обстоятелствата го налагат. И припомни, че миналата година грипната ваканция е била на 28 януари и е продължила до 4 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

Учениците в София са намалели от 127 хиляди през 2000г до 114 хиляди през 2018г.Новородените в София през 2018г са с 2300 по-малко от 2015г.Тепърва учениците все повече ще намаляват.

27

Анонимен

преди 4 години

До пияница мистикоще малко ида намалява населението и ще има по едно училище за 10 ученика

26

Анонимен

преди 4 години

няма терени, освен хотела на Ветко да го направят едно голямо училище

fallback