Снимки: Reuters

Заради мръсния въздух Столична община въведе "Зелен билет“, но и предприе други мерки за справяне с проблема – от днес започват проверки на строителни обекти, автосервизи, както и на открити места, на които се изгарят нерегламентирано отпадъци.

Трети ден фините прахови частици са в пъти над нормата, като най-сериозно е положението в кварталите Надежда, Хиподрума и Павлово.

"Извършихме проверки с екипи на СДВР и еколозите на районите. Посетихме много частни имоти, за да установим на какво се отопляват гражданите, след получени сигнали", обясни Татяна Асенова, началник-сектор контрол на компонентите и факторите на околната среда в Столичен инспекторат, пред БНТ.

Извършени са над 60 проверки на строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, пунктове за вторични суровини. По думите й, са установени само две маловажни нарушения и са съставени три акта на строителни обекти.

"Актовете за физически лица са от 100 до 5000 лв, а за юридически стигат до 20 000 лв. Освен налаганите глоби, мога да кажа, че има вече и ефект от сигналите на гражданите“, обяснява Татяна Асенова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase