Два дни София бе в плен на мъглата, а това за пореден път породи въпроса за чистотата на въздуха в столицата. За справяне с проблема депутати от ГЕРБ внесоха искания за промени в закона, с които да се криминализира горенето на отпадъци. Очаква се мерките да бъдат прието още преди Коледната ваканция на народните избраници.

Още по темата
В студиото на "България сутрин" бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов призова за дългосрочни мерки за справяне с проблема с мръсния въздух и уточни, че надали нещата могат да се променят бързо в краткосрочен план.

Toй припомни, че първият демократичен порив у нас, е именно за качеството на въздуха - на русенските майки.

"Много са органите, които следят за чистотата на въздуха. Сигнали винаги е имало за мръсен въздух. Декември, януари и февруари са месеците с най-много мъгли. Сега е моментът да се направи анализ кои мерки за въздуха са били ефективни", обяви бившият депутат Вили Лилков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата се съгласиха, че качеството на въздуха в София се подобрява.

"Ако София нямаше метро, щеше да е абсолютен кошмар постоянно и да живеем в постоянна мръсотия. Трябва да продължи да се разширява метрото, да се смени автомобилният парк. Тези санкции за колите обаче не са популярни и хората отказват да ги приемат. В затвор трябва да са хора, които организират горене и системно се занимават с това", категоричен бе Попов.

Според него решенията за законодателството са малко прибързани.

"Има правила и законодателство, които трябва да се спазват. Каруците в София изнасят всички дограми с боя, които се изгарят. Ето една мярка, с която Столичната община не се е справила. Най-големият замърсител на въздуха в София не са квартали като "Факултета". Големите квартали около София са едни от най-големите площни замърсители", подчерта Лилков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase