fallback

Все повече хора търсят жилища в северните и западните райони на София, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 4 декември в столицата.

„Някои клиенти се насочват към по-крайни квартали, защото инфраструктурата в част от най-желаните райони не е привлекателна“, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Зам.-кметът на „Нови Искър“ Златко Златев заяви, че в управлявания от него район масово се търсят жилища под наем. Кметът на район „Кремиковци“ Лилия Донкова подчерта, че спокойствието е главната причина хората да избират жилище в по-краен квартал.

Въпреки положителната тенденция за развитие на имотния пазар в северните и западните райони, статистиката показва, че най-желаните квартали за покупка на жилище в София остават „Лозенец“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“ и „Малинова долина“.

Средната цена на апартаментите в столицата е под 1100 евро кв.м., а най-търсени са просторните жилища ново строителство.

„Жилища с цена до 1000 евро кв.м. са доста приемливи за клиентите. Сделките с имоти се увеличават, защото доходите на хората нарастват, а лихвите по кредитите са ниски“, отчете Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

Проучване на Пощенска банка показва, 55% от хората, които нямат собствено жилище плануват да закупят такова. Средностатистическият потребител на жилищен кредит е мъж между 30 и 40 години, с доход до 2000 лв.

„През деветмесечието на годината най-търсени в София са били тристайните жилища. Средният размер на търсения ипотечен кредит е нараснал с 10%“, заяви Николай Лазаров, началник управление „Продажби и индивидуално банкиране” в Пощенска банка

Бизнес закуската в София е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

Imoti.net е уеб платформата с най-качествени онлайн обяви за недвижими имоти. Тя е част от Investor Media Group, а цялостната мисия на сайта е да създава и подкрепя инициативи, които стимулират прозрачното развитие на бизнеса с имоти в полза на потребителите.  Отскоро Imoti.net разполага с иновативна функционалност, която експертите определят като ключова за пазара на недвижима собственост в бъдеще - 360-градусови обиколки на имотите. Благодарение на тях потребителите могат бързо, лесно и удобно да разгледат желания апартамент. Поредицата на Imoti.net „Доверен брокер“ пък предлага  съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти, благодарение на които потребителите да могат да вземат информирано решение в свой интерес по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 години

До do koki:Пич, просто се вдигат данъците, ако жилището ти не е за жилищни цели. Ако искаш да правиш пари от него - плащаш повече данъци. И то от рода на 3-4% от стойността годишно. Жилищата са направени за да се живее в тях. А не някакви тиквеници, не знаейки какво да правят с малко пари, да ги наливат в тухла и бетон и да изкривяват пазара. Ако искаш инвестиции - наливай пари в компании - било то чрез акции, влог в банка и т.н.

38

Жоро

преди 4 години

До do kokiТочно така!Народен съд за всички либерастосоросоиди, коити си прокарват закончетата и наредбичките, за да ни вземат апартаментите!И фронтална лоботомия за теб и подобните ти ;)

37

do koki

преди 4 години

бре коко, къде е казано че трябва да се продава или дава под наем жилището бре.Значи мога да си държа спестовен влог например в банката с години и да не ги пипам, като хрантутя банките е добре нали, но не мога да си държа заключено жилището, трябва задължително да печеля като го давам под наем, ей така без да печеля не може. Защо всички либерастосоросоиди сте такав *** бре.Прокарахте закони да сложите ръка на жилищата ни ама ще ви се върне, няма да останете ненаказани.

fallback