Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
В София откриха паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев. Монументът е в градинката до Националния дворец  на културата.

Скулптурата е дело на художника Янко Бонев, а архитект е Петър Стрясков.

Симеон Радев е роден в Македония. Автор е на "Строителите на съвременна България“

Завършва лицея в Цариград, а след това заминава да учи право в Женевския университет и в Париж.

Радев участва активно и в дейността на Върховния македоно-одрински комитет в София. През 1911 година обнародва своята книга "Строителите на съвременна България", която е едно от големите и оригинални историографски изследвания в България.

Бил е доброволец по време на Балканската война, а след това започва неговата дипломатическа кариера.

След 9 септември 1944 година е уволнен и пенсиониран. Забранява му се да се занимава с политическа и обществена дейност. С помощта на сина си - Траян Радев, събира мемоарната си сага от 10 тома, които се появяват на книжния пазар у нас след 1990-та година.

Симеон Радев почива в София на 15 февруари 1967 година. Последните му думи са: "Дадох ли нещо на България?".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

№23 съм

преди 4 години

Продължавам. Въпреки голямата разлика във възрастта между Симеон Радев и брат ми, достолепният старец е разговарял като с равен с любопитния хлапак изчерпателно и честно. В неговия стил. Изключителен интелектуалец! Кой от днешните би се държал така?Отново за почтеността. Оказва се, че и в Уикипедия лъжат! И ако не преправят текста, ще вдигна голям скандал в един вестник! Факсимилно ще покажа годината на издаване на двутомника. Честност и отговорност трябват, а не партизанщина!

23

Анонимен

преди 4 години

Много некоректно е написано! Двутомникът "Строителите на съвременна България" излезе в началото на 60-те години и моментално бе изкупен. При букинистите беше по 20 лв, много пари за онова време. Аз имах късмет през 1963 г. да я купя в Ленинград, на Невския проспект, в книжарница "Мир" на смешно ниска цена.Много възрастният вече Симеон Радев не се занимаваше с политика. Моят брат бе успял да се сближи с него и изпитваше огромно уважение и възторг от този забележителен българин!

22

Анонимен

преди 4 години

Голям , истински Българин! Поклон пред такива ХОРА! Днешните са тикви......

fallback