Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

От AirBg.Info отчетоха опасно замърсяване на въздуха в София. Тази сутрин отново гъста мъгла "захлупи" столицата.
Oще по темата
"Нормата за азотен диоксид е 200 микрограма - това е средна часова норма. Тя не трябва да бъде повишавана повече от 18 пъти. В момента стойностите за азотен диоксид в столицата са около 60 микрограма", каза в ефира на "България сутрин" главният експерт в Изпълнителната агенция по околната среда Тодорка Петкова.

Tя обясни, че ако в рамките на час осреднената стойност е над 200 микрограма, може да се говори за превишени нива.

"В последния месец няма превишени норми за азотен диоксид по средната часова норма. Няма място за притеснение у хората. В годишен аспект на 2 или 3 места е привишена норма, в София има 2 превишения за цялата година", увери Тодорка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Петкова обясни, че средногодишната норма, която е 40 микрограма, не е превишавана в последните 3 години.

"Последните 4 дни има единични превишения на нормата за фини прахови частичи, но те са незначителни. Говорим за районите "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума". Това замърсяване по принцип е със сезонен характер", каза още Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Прах

преди 4 години

Мога само да кажа че всеки шофьор би усетил за какво става въпрос, ако махне филтри на купето и отвори прозорците, разбира се, ако му е хладно да си пусне парнотот. Така ще се разбере немислимото замърсяване от автомобили, всякакъв вид. Настилката на много места е с петролен цвят от наслояването на мръсни елементи по платната, отново от автомобилите. Спрем ли колите, ще дишаме много по-добре в големите градове.

28

Скептик

преди 4 години

До доктораТо имаше един рок идол който филрираше и стерилизираше всичко което диша, пие, яде, ака и пкае и това сигурно са го научили доктори, ама същите го умориха

27

Анонимен

преди 4 години

В София има изключително много влошена организация на движението и паркирането сравнено с годините до 1991 година. Резултатът е задръствания и изкуствено предизвикано по-голямо замърсяване от автомобилите. Въпреки това автомобилите си остават пренебрежимо малък замърсител, вкл. и за азотния диоксид. Средната годишна норма не е приложима в този случай, а и замърсяването не се мери зад ауспуха.

fallback