Снимка: Pixabay

Огромен спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква. Ако има такъв, той би бил минимален и само в определени сегменти на пазара. Това каза Десислава Атанасова, управляващ съдружник на Prime Developments International, в предаването "ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ситуацията на жилищния пазар в София в края на 2019 г. е стабилна, търсенето продължава", посочи Атанасова и допълни, че интересът на купувачите се дължи на лесния достъп до кредитиране.

"През последните години все повече хора от провинцията се установяват в София. Тази тенденция продължава", заяви още тя.

Гостът коментира какви са приликите и разликите между имотния пазар в момента и този от периода между 2005 и 2008 г.

"Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология", изтъкна Атанасова (цялото интервю с нея гледайте тук).

Данните на БНБ също сочат, че жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв.

Заемите между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase