Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
7 231 пчелни семейства на 262 собственици са регистрирани на територията на Столичната община според регистъра на Агенция за безопасност на храните.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която, заедно с еврокомисаря Мария Габриел, участва в отбелязването на Световния ден на пчелата пред Музея на пчелата в столицата.

Фандъкова отбеляза, че София е зелен град и припомни, че пчелите са индикатор за чистотата на града и въздуха, предаде БТА.

Високата им чувствителност ги прави екологичен детектор по отношение на замърсяването с пестициди и тежки метали, каза тя и благодари на Сдружение "Биоград София", по чиято инициатива е открит през 2017 г. Музеят на пчелата. Над 300 деца месечно го посещават и се запознават с живота и значението на пчелите.

Еврокомисар Мария Габриел отбеляза, че инициативите на сдружението показват колко важно е и в градска среда да се даде по-голяма перспектива за развитието на този сектор. Околната среда, мястото, в което живеем, е наша споделена отговорност и, когато се отнасяме отговорно към пчелите, се отнасяме отговорно и към нас, посочи тя.

Габриел засегна и темата за иновациите и припомни, че в рамките на програмата "Хоризонт 2020" се финансира проект, свързан със здравето на пчелите.

В отбелязването на деня на пчелата участва и посланикът на Словения Анжей Франгеш, който също посочи значението на пчелите за околната среда.

Пчелари представиха своята продукция, а в музея беше показан прозрачен кошер, в който гостите могат да наблюдават живота на пчелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар