Снимка: Сдружение "Кинопамет"
fallback

Само преди броени дни най-изненадващо започна нов строеж на офис сграда на територията на парк "Заимов" в центъра на София,  съобщиха от сдружение "Кинопамет".

Насред зелената площ на ъгъла на бул "Янко Сакъзов" и бул "Евлоги и Христо Георгиеви", на броени метри от театър "Сфумато" и общински театър "София", вече се лее бетон, монтира се арматура и се строи ударно, възмущават се от сдружението.

На издигнатата вече строителна ограда в парка е монтирана информационна табела, на която е посочено, че се извършва "реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, район "Оборище", ъгъла на бул "Янко Сакъзов" и бул "Евлоги и Христо Георгиеви", Зона Г13 – юг, с промяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска".

Според сдружението това е брутално навлизане в зелените площи на строителна техника и видимо орязване, сериозно редуциране на територията на парк "Заимов".

Оттам настояваме столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на ДНСК и Дирекция "Зелена система" да извършат проверка на място и да упражнят правомощията си, като спрат незабавно скандалния градеж в парка "Заимов", който вероятно ще повлече много скоро след себе си инициирането на нови и нови подобни строежи в парка, докато градината не се трансформира окончателно в един плътно застроен гигантски бетонен офис квартал, без каквато и да е следа или спомен от някогашната зеленина и растителност.

"Редно е г-жа Фандъкова да санкционира най-строго и районния кмет на "Оборище", който е позволил с лека ръка да започне да се вдига сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, при това – без да информира своевременно обществеността за въпросното скандално начинание, изтъкват от сдружение "Кинопамет".

Крайно време е да се активизира и Министерство на културата – ведомството трябва спешно да предостави на историческия парк "Заимов" статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категория "национално значение", като същевременно следва да определи и режимите на охранителните зони в него, заявяват от гражданското сдружение.

Новият градеж на мaсивна стоманобетонна офис сграда всъщност е поредното дръзко, нахално посегателство и заграбване на парковите и зелените площи в столичния град, а най-циничното е, че вече се посяга без каквито и да е скрупули или притеснения и на най-знаковите, емблематични столични паркове, какъвто, безспорно, е "Заимов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен

36

Анонимен

преди 4 години

МАФИЯ И ТОЛКОЗ!!!!!!!!!!!

35

Дани

преди 4 години

Уво за районния кмет, и то веднага!!

fallback