Архив: Булфото

Столичната община да мие машиннo основните улици в града два пъти месечно от май до септември и веднъж на месец през останалата част от годината. Това постанови Софийският градски съд по делото за мръсния въздух в София.

Делото тече вече трета година и бе заведено от граждани и неправителствената организация “Група за чист въздух”. До 2 седмици Столичната община трябва да представи на съда програма за миене на улиците.

Освен това кметството трябва да обявява на сайта си нивата на фини прахови частици. Данните за замърсяването на въздуха трябва да се излъчват по информационните табла на спирките на градския транспорт и в метрото, постанови още съдът. Кметството трябва да представи и план за изграждане на велоалеи.

Решението може да се обжалва, но общината няма да го направи, защото мерките са част от програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух с над 100 дейности, които изпълняваме, коментираха от “Московска” 33.

От 2017 г. Столичната община ежегодно увеличава честотата на миене на улици и булеварди. Тази година са осигурени средства за двойно увеличение на миенето на основните улици и булеварди в града от май до септември. Вместо 12 пъти за периода миенето това лято ще е 24 пъти, коментираха още от общината. Имало пари и за измиване и почистване на квартални улици. Общо за 2019 г. е планирано машинно измиване на над 230 хил. дка улици, подчертаха от общината, пише "24 часа".

Оттам напомнят, че като част от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха в последните 2 г. през зимата също се възлага миене на големите пътни артерии при подходящи положителни температури.

Така със заложеното увеличение на кратността се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хил. декара улици месечно.

По повод второто предписание на съда от общината уточниха, че на сайта на кметството се публикуват в реално време данните от всички контролирани замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните норми на фини прахови частици за предходния ден. Преди 2 г. заедно с НИМХ общината разработи и система за прогнозиране на очакваните нива на ФПЧ два дни предварително.

В момента се работи по проект за монтиране на 22 сензора в различни квартали, които ще отчитат замърсяването на въздуха. Данните от тях ще бъдат достъпни в реално време, заедно с информацията от измервателните станции на Изпълнителната агенция “Околна среда”.

В определения от съда срок ще предоставим информация за техническите възможности за публикуване на данните на средноденонощните норми и на таблата на градския транспорт и в метрото, както и програмата за изграждане на велоалеи през следващите години, посочиха от общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase